sobota, 10 sierpnia 2013

Pikantna sałatka meksykańska

Uwielbiam meksykańską kuchnię równie mocno co hiszpańską. Z tą sałatką trochę miałam zabawy jeśli chodzi o upieczenie tortilli tak aby miały kształt miseczek. Jeszcze więcej zabawy i nerwów kosztowało mnie zdjęcie ich tak aby się nie pokruszyły. Sałatka była dość ostra, ale z chęcią zjadłabym ją jeszcze raz, pomimo palenia w buzi. Zresztą ostre przyprawy są dobre w trakcie odchudzania!

Składniki:
200 g dzikiego ryżu
4 tortille
200 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
ostra papryka w proszku
oliwa z oliwek
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
2 drobno posiekane papryczki chilli
sól
pieprz
oregano

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować. Na blasze z piekarnika ułożyć 4 małe miseczki dnem do góry, przykryć je tortillami. Zapiec w piekarniku kilka minut, aby tortille stwardniały i nabrały kształtu miseczek. Filety przyprawić ostrą papryką, podsmażyć na oliwie z oliwek przez kilka minut. Mięso wymieszać z ryżem, odcedzoną fasolą, kukurydzą i papryczkami chilli. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek i napełnić farszem miseczki.

1 komentarz:

  1. Nie przepadam z pikantnym , ale bez papryczek na pewno będzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń