poniedziałek, 4 czerwca 2012

Tarta prowansalska

Pierwsza moja tarta. Coś dla wegetarian lub osób, które mają zamiar odpocząć od ciągłego jedzenia mięsa i przerzucić się choć na chwilkę na warzywa. Niestety trochę długo się ją robi, szczególnie, kiedy trzeba dorobić cukinie, bo było za mało. Składników jest na jedną tartę o średnicy 20cm.
Mam w planach zrobienie jeszcze kilka tart, ale tym razem owocowych. Według mnie, tarty są najlepsze na lato kiedy jest sezon na świeże owoce.

Składniki:
250g gotowego ciasta francuskiego
3łyżki oliwy
2czerwone papryki
2zielone papryki
150ml śmietanki kremówki
jajko
2cukinie
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Papryki pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinie w plasterki. Ciastem wyłożyć formę do pieczenia tart i schładzać w lodówce przez 30minut. W tym czasie na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Wrzucić papryki i smażyć na małym ogniu przez 8minut, często mieszając, aż zmiękną. W misce ubić śmietanę w jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorzucić usmażone papryki i wymieszać. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dorzucić cukinie. Smażyć na średnim ogniu przez 5minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Wylać masę jajeczno-paprykową na ciasto w formie. Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180stopni przez 40minut.

2 komentarze: