czwartek, 7 czerwca 2012

Bułeczki z czosnkiem

Uwielbiam zapach świeżo pieczonego pieczywa. Patrzenie się przez okienko piekarnika jak rosną bułeczki, albo wypieka się chleb. Uwielbiam wchodzić do piekarni i zostać "uderzona" tym zapachem. Szkoda tylko, że coraz mniej piekarń ma na swoim zapleczu piece, gdzie wypiekają chleb, a jedynie dostawców, którzy przywożą pieczywo dwa-trzy razy dziennie. To już nie jest to samo.
Postanowiłam upiec bułeczki. Dla rodziny. Wiem, że męska część rodziny lubuje się w czosnku, dlatego pomyślałam, że niech oni też jakąś przyjemność z tego mają. Jednak te bułeczki, pomimo nazwy czosnkowej i dużej ilości ząbków czosnku, nie smakują tak jak myślałam, że będą smakować. Bardziej są właśnie ziołowe. Mi to nie przeszkadzało. O wiele bardziej wolę intensywniejszy smak ziołowy niż czosnkowy. Jednak jak ktoś woli na odwrót, to radzę zwiększyć ilość ząbków, a zmniejszyć ziół. Dodatkowo, zabrakło mi mąki pszennej, dlatego na wpół wymieszałam z mąką żytnią.
A aktualnie szykuje się jutro na pieczenie muffinek czereśniowych, a w niedzielę piekę chleb!

Składniki:
12ząbków czosnku
350ml mleka
450g mąki pszennej
łyżeczka soli
paczuszka suszonych drożdży
łyżka suszonych ziół prowansalskich
2łyżki oleju słonecznikowego
rozkłócone jajko
mleko
gruboziarnista sól

Sposób przygotowania:
Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia. Obrać ząbki czosnku i wrzucić do rondla z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15minut. Odstawić do ostygnięcia, przelać do malaksera i zmiksować na puree. Do dużej miski przesiać mąkę oraz sól. Dosypać drożdże i suszone zioła, wymieszać. Dolać mleko zmiksowane z czosnkiem, olej i jajko, wyrobić ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnice i wyrabiać przez kilka minut. Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagniatać ciasto przez 2minuty. Podzielić na kilka części, utoczyć z nich bułeczki i położyć na przygotowaną blachę. Na wierzchu naciąć delikatnie nożem, przykryć i zostawić na 15minut, aby wyrosły. Za pomocą pędzelka posmarować bułeczki mlekiem i posypać gruboziarnistą solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220stopni przez 15minut.

3 komentarze:

  1. chciałabym poczuc ten aromat.. mmm :)
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię czosnkowe pieczywo, a Twoje bułeczki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń