poniedziałek, 31 grudnia 2012

Pierniczki całuski

Jeszcze świąteczny akcent, którego nie miałam czasu wcześniej dodać. Tymczasem życzę wam Szczęśliwego Nowego Roku, abyście poznali w nim nowe smaki i postawili kolejny krok do przodu w waszej kulinarnej karierze.

Składniki:
10 dag miodu
łyżeczka przypraw do piernika
4 utłuczone goździki
3 łyżki wody
30 dag mąki
3 dag margaryny
8 łyżeczek cukru
jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 dag migdałów

Sposób przygotowania:
Miód zarumienić z przyprawami, odstawić, dodać łyżkę gorącej wody i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, posiekać nożem na drobne kawałki, wymieszać z cukrem, zrobić dołek, dodać jajko, ostudzony miód, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody sodę i zarobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Wałkować ciasto, wykrawać pierniczki, układać na posmarowanej cienko tłuszczem blasze, posmarować jajkiem, położyć na każdym połówkę obranego ze skórki migdała i piec 12 minut w 150 stopniach.

1 komentarz:

  1. hej, widze ze umiesz gotować :) to ty juz powinnas byc piekna i chuda taka jaka chcesz bo ci co umieja gotowac nie musza jesc tej przetowrzonej przeslodzonej i przesolonej zywnosci :) wiec pomysl sobie ze jestes dwa kroki do przodu niż inni w diecie :)

    pozdro
    http://spis-moichdiet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń