wtorek, 13 listopada 2012

Placki warzywne z twarożkiem

Wybaczcie, że tak długo się nie odzywałam, mój laptop skończył na pewien czas swój żywot i musiał zostać pilnie zawieziony do serwisu, a co za tym idzie, wszystkie zdjęcia przepisów były na jego dysku i nie miałam do nich dostępu. Na całe szczęście naprawa ominęła formatowanie, więc nic nie straciłam.
Tym razem pokazuję wam placuszki. Lekki, można nawet powiedzieć, że idealny na wiosnę (choć za oknem szaro-bura jesień) posiłek nie tylko dla wegetarian. Od czasu do czasu dobrze jest odpocząć od mięsa.

Składniki:
400g ziemniaków
cukinia
3 marchewki
200g twarogu
ogórek
jajko
1/2 szklanka mąki
50g kiełków rzodkiewki
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Marchew obrać i zetrzeć wraz z nieobraną cukinią na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodać mąkę, jajko i przyprawić solą, pieprzem i gałką. Smażyć z masy placki na złoty kolor. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jogurt, ogórek, przyprawić solą i pieprzem. Placki podawać z twarogiem, posypać kiełkami rzodkiewki.

3 komentarze:

  1. chyba mam pomysł na obiad, dzięki Agatka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj serdecznie zapraszam do opolskiej blogosfery:) https://www.facebook.com/groups/175070865967642/

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane! :)) opolska blogosfera na fb właśnie bardzo przydatna, pododajemy wiele osób z okolicy do znajomych :P

    OdpowiedzUsuń