niedziela, 25 listopada 2012

Bigos z cebuli i pieczarek

Ostatnio moja skleroza dała znów o sobie znać i ciągle zapominam brać aparatu na kurs, aby zrobić zdjęcia rzeczy, które przygotowuję. Trudno. Mam jeszcze jeden przepis w zapasie i chowam aparat głęboko do torby, aby ciągle go mieć przy sobie. Szczególnie, że w sobotę robię moje ukochane kopytka!
Bigos bez kapusty? Może być i taki. Przynajmniej jest kiełbasa więc nie jest aż tak źle. Gorzej jakby w ogóle nie było i kiełbasy i kapusty.

Składniki:
kg cebuli
kg pieczarek
kg kiełbasy
800g ogórków kwaszonych
koncentrat pomidorowy
80g masła
pieprz
sól
majeranek
kminek

Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy, ogórki obieramy ze skóry. Kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ogórki. Grzyby i cebulę kroimy w cienkie plastry. Wszystkie składniki przesmażamy osobno i łączymy razem w jednym naczyniu. Doprawiamy solą, pieprzem, małą ilością koncentratu. Na koniec dodajemy majeranek i kminek.

2 komentarze:

  1. Jak pięknie podajesz każde danie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie podobny bigos - nazywam go cygańskim, bo jest z sosem cygańskim zamiast koncentratu pomidorowego - co prawda jest tam kapusta, ale jest pycha i podobny pewnie trochę do Twojego ;)

    OdpowiedzUsuń