środa, 24 października 2012

Kruche ciasto milionera

Nazwa tych ciastek idealnie pasuje do ich smaku. Jest się milionerem gdy można ich zakosztować. Dawno nie jadałam równie cudownego kruchego ciasta z dwoma najlepszymi polewami.
Wiem, że dawno nie pisałam, nie mam wytłumaczenia na to, po prostu leń mnie złapał. Jednak teraz będzie o wiele więcej przepisów, jako że od zeszłego tygodnia zaczęłam chodzić na kurs gotowania, a dokładnie na zawodowy kurs na kucharza, po którym będę miała mój upragniony zawód. Będę na zajęcia przynosiła aparat i robiła zdjęcia potrawom, które będziemy tam gotować. Gotujemy 3razy w tygodniu, po kilka potraw na zajęcia, więc jest cudownie!

Składniki:
Ciasto:
175g mąki pszennej
125g pokrojonego w kostkę masła
50g przesianego brązowego cukru
Polewa:
50g masła
50g brązowego cukru
400ml skondensowanego mleka
150g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 23cm. Do dużej miski przesiać mąkę, dorzucić masło. Rozcierać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190stopni przez 20minut aż nabierze złocistobrązowej barwy. Pozostawić do wystygnięcia w formie.
Polewa:
Do teflonowego rondla włożyć masło, wlać cukier i mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 5minut, aż masa zgęstnieje, stanie się złocista i będzie odchodzić od brzegów rondla. Wylać masę na wierzch ciasta i wystudzić. Kiedy masa zakrzepnie, roztopić czekoladę w żaroodpornej misce nad rondlem z wrzącą wodą. Rozprowadzić półpłynną czekoladę na masie karmelowej i wystudzić w chłodnym miejscu. Ciasto podawać pokrojone w kwadratowe kawałki.

1 komentarz: