niedziela, 15 lipca 2012

Biały chleb

Nie znam osoby która nie uwielbia zapachu i smaku świeżo upieczonego chleba. Najlepsze są takie z prawdziwego pieca chlebowego, jednak nie każdy może sobie pozwolić na takie cudo. Ja niestety też, ale postanowiłam upiec w zwykłym piecu. W końcu taki też dobry. Chlebek u mnie w domu bardzo szybko zszedł. A to świadczy tylko o tym, że był nieziemsko smaczny.

Składniki:
300g mąki pszennej
300g mąki z pełnego przemiału
2łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2łyżki cukru
łyżeczka soli
rozkłócone jajko
425ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia i posypać mąką. Do dużej miski przesiać oba rodzaje mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W dzbanku ubić jajko z jogurtem, wlać do suchych składników. Starannie wymieszać i zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez kilka minut na gładką masę. Zagnieść z ciasta okrągły placek. Przełożyć na przygotowaną blachę. ostrym nożem naciąć krzyż na wierzchu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190stopni przez 40minut.

1 komentarz: