niedziela, 20 lipca 2014

Gofry drożdżowe z polewą waniliową.

Cheat day musi być, od czasu do czasu. A co najlepsze na taki dzień? Jak dla mnie gofry domowej roboty, z pysznym sosem i świeżymi owocami! A że gofry chodziły już za mną od dłuższego czasu to czemu by tu nie zrobić takich pysznych i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Choć ten jeden raz.

Składniki:
Na ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
1/4 l letniego mleka
100 g miękkiej margaryny
3 jajka
szczypta soli
350 g mąki
Na polewę waniliową:
1/4 l mleka
trochę startej skóry z cytryny
50 g cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 żółtka
owoce

Sposób przygotowania:
Na ciasto gofrowe rozpuścić drożdże i cukier, mieszając je z mlekiem. margarynę, jajka i sól utrzeć na kremową masę. Dodawać stopniowo mleko z drożdżami i mąkę, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryć ciasto drożdżowe ściereczką i odstawić na godzinę. Tuż przed pieczeniem gofrów przygotować polewę waniliową. Zagotować mleko ze skórką cytrynową i cukrem. Gotować minutę, potem odstawić garnek na bok. Cukier waniliowy dobrze ubić z żółtkami. Wlewać powoli do gorącego mleka i ciągle mieszać. Mieszankę waniliową ponownie wlać do garnka i ciągle mieszając tak długo zagotowywać na małym ogniu, aż polewa stanie się gęściejsza. Zdjąć garnek z ognia. Ciasto jeszcze raz dobrze wymieszać. Gofry piec w podgrzanej, natłuszczonej gofrownicy i kłaść je na kracie obok siebie, a następnie polać gorącą polewą waniliową. Przybrać dowolnymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz